Gimnastica

Scenarii la vârful gimnasticii românești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Demisia lui Octavian Belu si a Marianei Bitang din fruntea lotului olimpic continua sa produca replici in gimnastica feminina, ca dupa un adevarat cutremur. Pe de-o parte, Ion Tiriac, fostul presedinte al COR, este gata sa parieze ca Belu si Bitang se vor intoarce, asa cum au facut-o de fiecare data in ultimii ani. Pe de alta parte, cei doi spun ca decizia este irevocabila.

Desi oficialii Federatiei Romane de Gimnastica evita sa vorbeasca despre un eventual inlocuitor al lui Belu, sperind intr-o intoarcere a acestuia, se pare ca au pregatit deja solutii de rezerva. Prima varianta este Nicolae Forminte, antrenorul echipei nationale feminine de junioare, campioana europeana. A doua optiune este Matei Stanei, antrenorul constantean care a descoperit-o pe Catalina Ponor, cea mai recenta vedeta a gimnasticii romanesti.

Nicolae Forminte (48 de ani), care a descoperit-o pe Simona Amânar la clubul Farul Constanta, se afla in cantonamentul de la Deva, unde se ocupa de gimnastele din “esalonul doi”, asa cum sint numite sportivele de perspectiva, din “anticamera” lotului olimpic. Tehnicianul constantean parea mai degraba speriat de zvonul ca il va inlocui pe Belu, fiind destul de rezervat in declaratii.

Adrian Goreac

Octavian Belu a ajuns la lotul olimpic feminin in 1981, adus de antrenoarea federala Atanasia Albu. Bellu, a carui specializare era solul, a facut parte dintr-o echipa de cinci antrenori, coordonata de Adrian Goreac. In 1987, echipa Romaniei, formata din Daniela Silivas, Ecaterina Szabo, Aurelia Dobre, Eugenia Golea, Camelia Voinea si Celestina Popa, a inregistrat un succes fabulos la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, umilind URSS.

Calea exilului

Dupa noua ani, timp in care a stat in umbra lui Goreac, Bellu a preluat, in 1990, functia de antrenor coordonator. Dintre cei cinci tehnicieni care reusisera performanta de la Rotterdam, doar Bellu a mai ramas in tara. Goreac a plecat la Dijon (Franta), Maria Cosma (specialista la bârna) și sotul ei, Leo Cosma (coregraf), au emigrat in Germania, iar Adrian Stan (specialist la paralele) a preluat echipa olimpica a Marii Britanii, de care se ocupa si in prezent.

Mariana Bitang a devenit colaboratoarea lui Bellu la lotul olimpic in urma cu 12 ani, specializarea sa fiind bârna.


“Numele meu s-a vehiculat de fiecare data când Bellu si-a anuntat demisia. Din aceasta cauza am luat-o in barbă mereu, fiindca domnul Bellu s-a suparat pe mine. Astfel, relatia noastra s-a racit, incet-incet. De aceea, nu mai vreau sa comentez nimic”, ne-a spus Forminte, cooptat in echipa tehnica a loturilor nationale in urma cu 13 ani.


Scos din delegatia pentru Atena

Forminte nu este deloc înghițit de Octavian Bellu si Mariana Bitang, el fiind îndepărtat de lângă lotul national feminin in 1998, dar readus in 2002. Tot ca o șicană, el n-a fost inclus de Bellu pe lista antrenorilor care au facut deplasarea la Jocurile Olimpice de la Atena. Antrenorul echipei de junioare lucreaza acum cu gimnastele care vor forma grosul echipei la Olimpiada de la Beijing, din 2008. “Avem potential sa inlocuim toata echipa olimpica, in cazul nefericit in care actualele componente ale nationalei de seniori se retrag pina la Beijing”, a adaugat Forminte.

Perioada de provizorat

Se pare ca, intr-o prima faza, cele sase gimnaste componente ale echipei olimpice vor fi “alipite” lotului coordonat de Nicolae Formite, unde sistemul de antrenament si conditiile de pregatire sint similare.

“Deocamdata, in functia de antrenor coordonator, in locul lui Octavian Bellu, nu va fi pus nimeni, pina nu ajungem la concluzia clara in ceea ce priveste hotarirea dinsului. In acelasi timp insa, gimnastele trebuie sa se antreneze, asa ca vom cauta solutii. Una dintre variante este repartizarea lor la cluburile de unde provin, acolo unde s-ar putea pregati separat”, a declarat marti Adrian Stoica, secretarul general al FRG. Forminte ar putea fi secundat, printre altii, de Lucian Sandu (unul dintre colaboratorii lui Bellu), care se ocupa, deocamdata, de pregatirea olimpicelor.


Contractul, motiv de neintelegere

Stoica a precizat ca astazi se va intilni cu reprezentantii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman pentru a gasi solutii. De altfel, chiar daca si-a motivat demisia prin dezvaluirile referitoare la viata sa privata, se pare ca Bellu a renuntat fiind nemultumit ca FRG si COSR au tergiversat semnarea unui nou contract.

“Nu pe banii federatiei se conteaza pentru incheierea acestui contract, ci pe cei provenind de la COSR. Este corect ca forul olimpic sa pretinda un plan de pregatire inainte de a parafa contractele. Acest plan trebuia intocmit de antrenori, care asteptau mai intii ofertele. Astfel, s-a ajuns intr-un cerc vicios, din care federatia a iesit vinovata”, a adaugat Stoica.


Performantele, rod al sistemului spartan

Se spune ca Bela Karolyi a inventat gimnastica moderna, iar Octavian Bellu a desavirsit-o. Performantele scolii romanesti se leaga exclusiv de numele lor, desi intre “era Karolyi” si “era Bellu” exista un interval de noua ani. In perioada respectiva, echipa feminina a Romaniei a devenit campioana mondiala, iar lotul tricolor a fost condus de un tehnician uitat prea repede, Adrian Goreac, omul in umbra caruia a crescut Belu.

Fiecare dintre cei trei a fost declarat de neinlocuit in momentul despartirii de echipa, dar performantele au continuat sa vina pe banda, ceea ce ar putea duce la concluzia ca rezultatele remarcabile sunt, in primul rind, rodul sistemului.

Un sistem bazat pe pregatirea centralizata, pe selectia la o vârstă foarte frageda, pe antrenamente epuizante, pe un regim alimentar riguros si o disciplina militara. Demisia si, implicit, inlocuirea lui Octavian Bellu, ajuns la limita răbdării, dupa 24 de ani de munca sisifică, ar putea sa confirme aceasta ipoteza.


Munca in cuplu

Cei trei antrenori care au condus nationala feminina in epoca moderna, Bela Karoly, Adrian Goreac si Octavian Bellu, au avut multe lucruri in comun. Lăsând la o parte volumul enorm de munca, pasiunea la limita nebuniei si aplecarea catre detaliu, toti trei au folosit un sistem de lucru in cuplu: Karoly – cu sotia (Martha), Goreac – tot cu sotia (Carmen), iar Belu – cu Mariana Bitang.

Sute de tehnicieni trudeau la cluburi pentru a descoperi talente, care erau reunite intr-un cantonament semanând cu un laborator unde se șlefuiau viitoarele campioane. După ani de glorie, până la urmă, toti antrenorii par să aiba aceeasi soarta, ajungând prizonierii propriului sistem din care au incercat sa evadeze. Karoly si Goreac au reusit. Bellu face, zilele acestea, inca o tentativa.



Adrian Goreac, un zbir
Bela Karoly, intrat in istorie ca descoperitorul inegalabilei Nadia Comaneci, a ramas in SUA, in anul 1981, impreuna cu sotia sa, Martha, cu ocazia unui turneu demonstrativ, devenind intre timp antrenorul lotului olimpic american
.

Adrian Goreac, antrenorul care le-a propulsat, printre altele, pe Daniela Silivas, Ecaterina Szabo si Aurelia Dobre, a emigrat si el, in Franta, dupa plecarea de la lotul Romaniei, in 1990. Era cunoscut ca un adevarat zbir, un tip cu idei fixe si, uneori, ciudate pentru cei din jur. Ruptura de nationala s-a produs dupa ce Goreac a vrut sa înființeze o federatie de gimnastica feminina, separata de cea masculina.

Se retrag sponsorii!

Societatea de Asigurare Reasigurare Ardaf a anuntat ieri rezilierea contractului de sponsorizare cu FR Gimnastica, dupa decizia antrenorilor Octavian Bellu si Mariana Bitang de a demisiona. Presedintele firmei a declarat ca, în aceste conditii, “imaginea gimnasticii romanesti, performantele lotului feminin de gimnastica si, implicit, imaginea societatii noastre vor avea mult de suferit”. Mai mult, conducerea Ardaf acuză FRG că a folosit in alte scopuri un microbuz oferit de societatea de asigurari.

Intermediat de Bellu si Bitang, contractul era in valoare de 5.000 de euro si un microbuz. Gurile rele spun insa ca antrenorii ar fi primit de la Ardaf, ca bonus, câte un automobil Toyota!

“Sint indignat de faptul ca un partener de afaceri isi anunta intentiile prin intermediul presei. Este foarte posibil ca federatia sa actioneze in justitie aceasta societate”, a clamat Stoica.

Write A Comment