Gimnastica

Secretele Nadiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

De la fuga Nadiei si a sotilor Karoliy până la toanele Ceausestilor  sau palinca dusă “mită” la forurile internationale, nimic nu-i este strain lui Nicolae Vieru din istoria gimnasticii romanesti, pe care a condus-o din diverse functii timp de patru decenii.

Nicolae Vieru este un personaj controversat. Nici nu avea cum sa fie altfel, atit timp cit a stat patru decenii in conducerea Federatiei Romane de Gimnastica, inevitabilele momente de criză ale acestui sport aducindu-l, uneori pe buna dreptate, in deloc confortabila postura de tap ispasitor. Contestat de unii, dar admirat de altii, este indiscutabil una dintre cele mai reprezentative figuri din istoria gimnasticii romanesti.

Salariat al forului de specialitate vreme de 40 de ani – un record de longevitate in sportul romanesc -, a fost pe rind profesor de educatie fizica, tehnician la clubul Triumf Bucuresti, antrenor la lotul national masculin, antrenor federal, secretar general si presedinte: ,,Am parcurs toate etapele posibile in aceasta activitate”, isi incepe confesiunea Vieru. El nu a stralucit ca gimnast, dar a facut cariera in posturi de conducere.

Recordman in FIG

Desi la finalul lui 2005 a decis sa se retraga de la conducerea FRG, mulțumindu-se cu titlul de președinte onorific, in plan international Nicolae Vieru continua sa profeseze: ,,Sunt recordman in momentul de față in forul international de specialitate. Sunt singura persoana cu opt mandate. In 2008, implinesc 32 de ani de activitate in FIG. Am avut patru mandate ca vicepresedinte si alte patru ca membru in Comitetul Executiv al FIG. Am fost presedinte sau membru al diverselor comisii”.

Acuzat de legaturi cu “agenturili”

Din indelungata cariera de sef al gimnasticii romanesti nu au lipsit momentele tensionate, dar si perioade de pauza datorate regimului comunist si nu numai. ,,In 83, ne intorceam de la Europenele de la Goteborg, unde obtinusem nu mai putin de noua medalii. Pe aeroport am fost informat ca am fost avansat directorul Institutului de Cercetari. Mi s-a spus ca se primisera indicatii ca la federatie sa fie numita o femeie in functia de secretar general. Era in ascensiune Elena Ceausescu, asa ca devenise o modă ca femeile să conducă. In locul meu, la Federație, a fost numită Maria Login, o femeie cu ștate politice, care, de altfel, fusese presedintele FRG. După o perioadă, generalul Dragnea, care era pe-atunci șeful Sportului în Romania, m-a chemat la el in birou, a scos din seif o hârtie și a inceput să-mi citeasca, înjurind, învinuirile pentru care fusesem schimbat din funcție: scria ca am legaturi neoficiale cu străinii și că rezolv problemele de serviciu în interes personal. Am cerut sa merg în audiență la Comitetul Central. Acolo mi s-a spus sa stau linistit, ca nu am nici un fel de dosar, povesteste Nicolae Vieru.

Repus în funcție de partid

După ce a stat pe tușă câteva luni pentru ca nu avea statut de cercetator, Nicolae Vieru a fost numit instructor principal la Centrul de Perfectionare al Antrenorilor. ,,Desi eram vicepresedinte la forul international, în Romania nu aveam decât o funcție onorifică de membru in Biroul Federal al FRG. Abia in 1987, la recomandarea partidului, pentru că se obținuseră rezultate slabe în gimnastică, am fost numit președinte al Federatiei. Nici nu m-am putut bucura în ziua aceea pentru că, după doar câteva ore, mi-a murit mama.” Imediat dupa Revolutie, ministrul Sporturilor de atunci, Mircea Angelescu, l-a numit seful serviciului metodic din MTS, pentru ca, un an mai tirziu, succesorul acestuia, Bogdan Niculescu-Duvaz, să-l îndeparteze din funcție pe motiv că se dorește promovarea tinerilor. ,,La propunerea doamnei Lia Manoliu, am fost numit președinte executiv al Federatiei de Gimnastica. Am păstrat aceasta functie până in decembrie 1999 când m-au destituit Crin Antonescu si Ioan Dobrescu, după scandalul Playboy. In martie 2000, am fost ales presedinte de catre Adunarea Generala, care m-a reconfirmat in 2002. In 2005 am decis sa ma retrag” , a mai spus Vieru.

Bela Karoliy a predat handbal

O tragedie înregistrată în familie urma să reprezinte rampa de lansare pentru Bela si Martha Karoly. “Martha era antrenoare de gimnastica la Scoala Sportiva din Petrosani. La campionatul de copii, echipa pregatit de ea venise pe locul trei. Pentru ca le murise o fiica, au vrut sa plece din Petrosani, sa lase in urma aceasta tragedie. Au solicitat federatiei un post in alt oras. Au beneficiat de o conjunctura favorabila. La federatie, secretar general adjunct era Lovy Francisc. Acesta avea o anumita afinitate pentru Bela, asa ca l-a propus pentru centrul de la Onesti. Initial, Bela a fost incadrat la scoala sportiva-sectia handbal, iar Martha lucra, alaturi de Maria Simionescu, la centrul olimpic de gimnastica”, povesteste fostul presedinte al FRG. Dupa plecarea, din diverse motive, a antrenorilor Marcel Duncan, cel care o descoperise pe Nadia Comaneci, si mai apoi Valeriu Munteanu, Martha a solicitat sa lucreze la lot cu sotul ei. ,,Martha nu a fost o gimnasta stralucita. La fel si Bela, el fusese atlet si acum era specialist in handbal. A devenit insa o regula, iar viata a demonstrat-o, ca marii sportivi nu ajung niciodata mari antrenori, pentru ca isi consuma pasiunea si talentul in perioada in care fac performanta ca sportivi.”

Ceausescu a ordonat retragerea

Unul dintre cele mai memorabile, dar si tensionate momente traite de Nicolae Vieru este legat de Campionatul European de la Praga, din 1977, unde Romania a decis sa se retraga din concurs, la comanda lui Nicolae Ceausescu. ,,Scandalul de la Praga a pornit de la faptul ca acasă, la televizor, transmisia era urmarita si de Ceaușescu. Totul decurgea pe fondul unor ostilitati față de delegatia noastră. Organizatorii și presa cehă nu aveau tocmai cuvinte de laudă la adresa noastră. După ce câștigase individualul compus, Nadia a evoluat la sarituri. A condus până la ultima concurenta, care era Neli Kim, campioana olimpică, din URSS, la acest aparat la Montreal. Nadia sarise bine, in timp ce Neli Kim făcuse un pas la aterizare. Ea însă avusese un exercitiu cu grad de dificultate mai mare. Arbitrele i-au dat o nota mai mare ca a Nadiei si Kim a luat aurul. La televizor, comentatorul Cristian Țopescu și antrenoarea Atanasia Albu au inceput sa vocifereze ca suntem furați de arbitri. A urmat concursul la paralele, pe care, de altfel, Nadia l-a câștigat. In timpul evoluției la acest aparat, eu , care eram in juriul de apel al concursului împreună cu doamna Maria Simionescu, am fost bătut de cineva pe umar: “Sunt de la ambasada si am primit dispozitii să vă comunic să vă retrageți din concurs. La ora 20.30 vă asteaptă un avion la aeroport”. Initial, nu am vrut să ascult ordinul. Urma să luam toate celelalte medalii. Așa că l-am trimis pe metodistul nostru, Ilie Istrate, la ambasadă, să vadă despre ce este vorba. La un moment dat, am fost chemat la telefon de Ilie: “Nicolae, ia repede fetele, arbitrii si antrenorii că-i de rău. Ordinul e de la cel mare”. In clipa aceea am înghețat. Am ințeles că dispoziția era de la Ceausescu. Mi s-a facut frică, a fost prima dată în viața mea când am ințeles ce înseamnă stresul. De când dăduse dispozitia Ceausescu, trecuse ceva timp. Mi-era teama ca nu cumva să spună că nu îi ascultăm ordinele. In timp ce am cerut să plecăm, se derula concursul la bârnă. Am așteptat să-și termine Nadia exercitiul care, de altfel, a fost magnific, ea primind in unanimitate 10 si am plecat. Teodora Ungureanu plângea și mă ruga să o las sa concureze și pe ea. Toata lumea era agitată si stresată. Am plecat la ambasadă și am stat acolo până a venit avionul trimis de la Bucuresti. In avion ne montam ce să spunem: nenorocitii de arbitri ne-au furat. Cind am ajuns la Bucuresti, peste 11.000 de oameni, in frunte cu primarul Capitalei, Ion Dinca, cu adjunctul ministrului de Interne, Danescu, si cu presedintele CNEFS, generalul Dragnea, ne așteptau la aeroport. Țin minte că tinerii aveau lozinci: Nadia 10, arbitrii 3. Ne-au primit ca pe niste eroi, la autogara prezidențială de la Otopeni. Fetele plângeau, Nadia era suparată că nu a rămas să-și ia medalia. De la Otopeni am fost duși la hotelul Sport de la 23 August, unde ne astepta Ilie Verdeț împreună cu o masă îmbelșugată cu de toate. Bela însă a trimis fetele la culcare. Le cam înfometa.”

Ploconeli in fata lui Titov

Daca în țară povestea a fost uitata in citeva zile, la nivel mondial greul abia acum incepea. ,,La sedinta forului international din Elvetia s-a discutat acest caz. Mi s-a spus: “Vieru, pentru ce ai facut, esti pasibil de pedeapsă. Fusesem la Moscova cu plocoane pentru președintele de atunci al forului international, Titov. Știam ce mă așteaptă. Ne-am facut autocritica spunând că nu am avut încotro, că a fost ordin. Am scapat doar cu avertisment”.

Palinca romaneasca la FIG

Teama de arbitrajele ostile si de comploturile germano-sovietice i-a determinat, nu de putine ori, pe oficialii romani sa recurga la cadouri pentru prietenii din FIG. ,,Impreuna cu seful Sportului, generalul Dragnea, si cu adjunctul lui ne-am dus cu cadouri la Arthur Gander, pe atunci presedintele FIG. Ii luasem o sticla de coniac, iar pentru sotie o ie. Nu am fost insa singurii care mergeau cu plocoane. Cum ne indreptam noi spre biroul acestuia, numai ca se deschide usa si ies de acolo alte delegatii, bineinteles, care fusesera si ele sa lase darul” , se amuza Vieru. De altfel, la fiecare sedinta a forului international, fostul presedinte al FRG nu uita sa ia cu el si o sticla de palinca: ,,Lui Gander ii placea mult palinca de la noi“.

O Dacie si 100.000 de lei

Cele mai frumoase amintiri ale fostului presedinte al FRG sint legate insa de perioada Nadiei Comaneci. “Nadia a fost ca si copilul meu. A fost o sportiva geniala ca talent, care mi-a scos multe lacrimi de bucurie. A avut o inteligență motrică ieșită din comun. După o perioadă de vacanță, fetele uitaseră compoziția de la sol. Ea își cunoștea nu numai exercitiul ei, ci și pe al colegelor ei“.

In anii ’70, performantele pe plan international obtinute de gimnastele noastre nu erau rasplatite suficient de sistem. De altfel, abia inaintea Olimpiadei de la Montreal s-au instituit premiile. ,,Ele erau stabilite si aprobate de Comitetul Central. Astfel, pentru Montreal s-a decis ca medalia de aur sa fie recompensata cu o Dacie, cea de argint cu o Skoda, iar pentru bronz se oferea un Trabant“, povesteste Nicolae Vieru. Performantele obtinute la Jocurile Olimpice urmau sa-i aduca Nadiei nu mai putin de trei Dacii, o Skoda si un Trabant. ,,Nimeni nu se astepta la asemenea performanta. Ca dovada, la intoarcerea acasa, cei din Comitetul Central au dat-o la intors cu recompensele. Ei spuneau ca nu este normal ca un copil sa primeasca cinci masini. Sustineau ca Nadia este minora si nu poate conduce. Asa ca i-au dat 100.000 de lei, iar pentru parinti o Dacie” , afirma Vieru.

I-au confiscat pozele

Fiind o personalitate cu rezonanta mondiala, Nadia a trezit multa invidie printre conducătorii țării. Toti cei din jurul familiei Ceausescu au fost ostili celebritații Nadiei. ,,In 1984, Nadia a fost invitata ca oaspete de onoare la Olimpiada de la Los Angeles. Dupa multe insistente si interventii a fost lasata sa plece din tara. Acolo, Nadia a stat in tribuna intre presedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, si conducatorul forului olimpic international de la vremea respectiva, Juan Antonio Samaranch. Desi americanii i-au trimis poze Nadiei alaturi de Reagan si Samaranch, ea nu a reusit sa intre in posesia lor, deoarece au fost confiscate“, povesteste presedintele de onoare al FRG.

Nadia a ramas fara Mercedes

In SUA, Nadia era extrem de iubita. “Ea a făcut sa creasca de zece ori numărul copiilor legitimati la gimnastica. Dacă în 1976 SUA avea doar 46.000 de gimnasti, un an mai târziu, după Olimpiada de la Montreal, numărul lor a crescut la 460.000. Din 1977, în fiecare an făceam turnee in Statele Unite cu echipa de fete. Pentru acestea primeam 100.000 de dolari, bani care bineînțeles intrau in bugetul statului. În 1978 trebuia sa facem o demonstratie organizata de studioul de la Hollywood, 20 Century Fox. Nadiei i se promisese, pentru acest turneu, un Mercedes. Asta îl facuse chiar si pe Bela Karoliy invidios pe Nadia. Din nefericire, înainte de plecare, mama Nadiei, dar și cea a Teodorei Ungureanu, au facut reclamație la partid că nu primiseră bani de ajuns după Mondialele de la Strasbourg. Pentru a le sancționa, conducerea a anulat turneul. Americanii au pierdut din cauza noatra 200.000 de dolari“.

 Sotii Karoly au fugit din hotel

In urma unui astfel de turneu demonstrativ, in 1981, Bela si Martha Karoly au decis să nu se mai întoarcă acasă. “Nadia era spre sfirșitul carierei, din urmă nu mai venea nimic. Antrenorii nu mai voiau să dea sportive la lot pentru că de glorie profita doar Bela Karoliy” , povesteste Vieru. Chiar daca delegația era întotdeauna însoțită de un securist, “aflat mereu pe urmele Nadiei”, Bela si Martha Karoliy au reușit să scape de vigilența acestuia. ,,Cu o seara inainte de plecarea spre țară, Bela a fost invitat să petreacă alături de niște romani stabiliți în SUA. La întoarcere era foarte încântat, povestea că a mâncat sarmale, că a ieșit un chef pe cinste. Cred că atunci, de fapt, și-a aranjat plecarea. A doua zi dimineață am propus sa mergem la cumpărături. Aveam avion pe la ora 16.00, așa că ne-am gândit că avem două ore la dispoziție pentru a face cumpărături. Nadia a plecat cu securistul pe urme, cel care o însoțea tot timpul, coregraful Geza Poszar a luat alte doua fete. Când am ajuns la hotel, Nadia a fost cea care m-a anunțat. Stătea vizavi de camera mea. Când m-a vazut, a început să râdă: “Ha-ha-ha, au plecat. Am fost la ei in cameră și nu mai sunt. Si-au luat si bagajele“. Imediat m-am dus la valiza mea unde țineam toate pasapoartele. O deschiseseră și își luaseră actele cu ei. Am anunțat ambasada, iar acasă a trebuit să dau declarații, s-au făcut cercetari, analize.”

De la ruși vine sistemul centralizat

Plecat in URSS, la un schimb de experiență, prin anii ’60, Nicolae Vieru s-a intors de acolo cu o idee care urma să revolutioneze gimnastica românească: ,,Eu am venit de la ruși cu ideea că gimnastica este un sport ce trebuie profesionalizat în școală. Trebuia să le oferim condiții: masă, casă, școală, sală de pregatire – toate în același loc pentru ca fetele să-și poată dedica majoritatea timpului antrenamentului. La propunerea mea, in 1969, s-a creat centrul olimpic de la Onesti”. Sapte ani mai tirziu, din cauza unor disensiuni între  Bela Karoliy și factorii locali, centrul gimnasticii românești s-a mutat la Deva.

Margitta von Moltke, îi dădea pe ascuns șarlotă Nadiei

Margitta von Moltke este presedinta Fundatiei de Caritate “Rasarit de Soare”, asociatie care sprijina deopotriva oamenii saraci si sportivii de la diferite cluburi. Nascuta in 1930 la Berlin, Margitta a intrat in 1965 in staff-ul concernului german “Adidas”, cu care a mers pe la toate marile competitii sportive, in special gimnastica. “M-am imprietenit cu Bela Karoly si am venit de mai multe ori in Romania. Numai la Onesti, acolo unde se antrena lotul, am fost de vreo zece ori.” Cele mai vii amintiri se leaga insa de Nadia, pe care a urmarit-o la antrenamente si concursuri. “De multe ori, Nadia mânca doar mere și bea apă minerală pentru a-și păstra greutatea. Avea uneori probleme cu greutatea, dar după concursuri, noi le mai luam deoparte fără să vada Bela și le mai dădeam câte o șarlotă, câte ceva dulce, pentru că le era și lor poftă de ceva mai bun“, își amintește nemțoaica.

Despre Nadia își amintește că era un copil firav si foarte ascultator. “Tânăra gimnasta s-a intrecut pe sine, le-a depașit clar și spectaculos pe toate celelalte concurente, invingând în cele din urmă până și tabela de afisaj“, spune Margitta von Moltke despre performanta Nadiei la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Bellu, pacalit după ’89 de ,,securisti”

Daca inainte de 1989 securistii erau omniprezenti la lotul feminin de gimnastica, ei nu au dispărut complet nici după Revolutie. ,,In 1993, la Deva, a venit un barbat care i-a cerut antrenorului Octavian Bellu, pe atunci coordonator al lotului feminin, să-i asigure cazarea în cămin, sustinând că a fost trimis să asigure securitatea fetelor. Eu am aflat de prezența acestuia de la directorul școlii. Sincer, mi s-a parut suspect si am pus Poliția să cerceteze. S-a demonstrat că era vorba despre un escroc. Reușise să-l păcălească pe Octavian Bellu“, povesteste Vieru.

“Vierule, ce pazesti, cum a fugit Nadia?”

Fuga Nadiei din tara avea sa-l aduca din nou pe Nicolae Vieru fata-n fata cu conducerea partidului: “In 1989, am fost chemat seara de acasa de presedintele Sportului de atunci, generalul Oprita. Eram presedintele federatiei, la acea vreme. A inceput sa tipe la mine: Vierule, ce pazesti de nu stii ca Nadia a parasit tara? Cum te-ai ocupat tu de ea, ce educație i-ai dat? La momentul respectiv, Nadia era antrenor federal in cadrul FRG. M-a trimis la mama ei sa o întreb ce știe. Mama ei sigur că știa ceva, pentru că ulterior am aflat că o condusese până la graniță. Atunci, bineînțeles că nu a zis nimic. Au venit ofițeri de Securitate, mi-au luat declarații despre ce bănuiesc în legătura cu plecarea Nadiei. Ultima oară, Nadia fusese lasată să meargă într-o țară capitalistă în 1984. De atunci, deși era antrenoare federală, a fost lasată să plece doar în țări socialiste. După fuga Nadiei s-a organizat ședintă mare la partid.”

Revolta ,,Printisorului”

Universiada din 1981 avea sa aduca o modificare in nomenclator. ,,La Universiada, in sala, era prezent si Nicu Ceausescu, acesta urmarind-o intens pe Nadia in acea perioada. La un moment dat, am fost anuntat pentru a merge sa fac premierea: secretarul general Nicolae Vieru. Imediat, Nicusor a sarit ca ars: in tara asta exista un singur secretar general. De altfel, imediat s-a schimbat titulatura, astfel ca secretarul general a devenit secretar federal”, povesteste Vieru. Despre relatia de ,,amicitie” pe care Nadia o avea cu mezinul familiei Ceausescu,  isi aminteste: ,,Dupa Universiada, Nicu le invita mereu pe Nadia, pe Anca Grigoras, dar si pe antrenorul Gorgoi la restaurant. De ziua Nadiei ii facea mereu cadouri: parfumuri, lanturi, casetofoane. Nadia era invitata mereu la petrecerile organizate de el. De altfel, dupa ce s-a retras din gimnastica, Nicu a angajat-o coregraf la ansamblul UTC.”

BELA, INVIDIOS PE “EROUL MUNCII” NADIA

In 1976, impresionat de performanta Nadiei de la Montreal, Ceausescu i-a oferit titlul de Erou al Muncii Socialiste. Aceasta distinctie i-a fost inminata intr-un cadru festiv, la Sala Polivalenta, acolo unde s-a aflat intregul Comitet Central al PCR. Nu i-a picat bine lui Bela Karoliy, care primise doar Ordinul Muncii clasa I. Era invidios că Nadia avea o decorație mai mare, iar pentru asta o ironiza deseori”, isi aminteste Vieru.

Write A Comment