• Ţestul este unul dintre cele mai vechi sisteme din România pentru coacerea pâinii, folosit mai ales în zona rurală din sudul țării.
• Tehnica de confecţionare a ţestului este similară cu cea a ceramicii primitive: se modelează cu mâna şi se lasă să se usuce la soare.
În perioada stăpânirii romane, agricultura, ocupaţia de bază a locuitorilor, a cunoscut o dezvoltare mai amplă. Dat fiind faptul că exploatarea economică a Daciei se baza tot mai mult pe exploatarea pământului, Câmpia Olteniei de astăzi reprezenta o însemnată parte din grânarul Daciei. În Câmpia Olteniei, viaţa economică a fost dominată de agricultură și în următoarele secole. În secolul al V–lea, Priscus Panites (unul dintre solii trimişi de împăratul bizantin Theodosius al II-lea la curtea lui Attila) consemnează în notele sale privind locuitorii satelor de pe teritoriul de azi al României că, la ospăţ, „au pus pe mese pâine“.
Numeroasele unelte legate de cultivarea cerealelor, gropile de provizii, ca şi vestigiile unor instalaţii pentru copt pâinea descoperite cu prilejul săpăturilor arheologice pe tot cuprinsul acestui teritoriu dovedesc că cereale precum meiul, grâul şi secara au jucat un rol important în alimentaţia populaţiei.