Gimnastica

Benone Sinulescu: „I-am dat îngheţată pe săturate Nadiei”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Artistul nu ştie cum a găsit-o Securitatea pe Nadia la el acasă, unde venise să-i ceară bani de tren pentru a se duce la nunta unei verişoare.

Cum aţi cunoscut-o pe Nadia?
Se întâmpla după Montreal, când Nadia impresionase lumea întreagă cu performanţele ei. Împreună cu Ileana Sărăroiu şi Irina Loghin am mers acasă la Nadia, la Oneşti, să o cunoaştem. Nadia era doar un copil, avea 15 ani.
Ne-a dus în camera ei şi ne-a arătat păpuşile, ursuleţii şi elefănţeii. Ne-a furat peisajul şi am uitat să ajungem la spectacolul pe care-l aveam programat la Câmpulung Moldovenesc. Îmi amintesc că a ieşit mare tam-tam că noi, care eram cap de afiş, am absentat la spectacol. Dar ne-am luat revanşa a doua zi şi am cântat în centrul oraşului, în aer liber.Revenind la Nadia, se zvoneşte că la un moment dat a dispărut din cantonament, Securitatea găsind-o la dumneavoastră acasă.
Când am vizitat-o la Oneşti, i-am lăsat şi numerele de telefon. Iniţial, ea a căutat-o pe Irina Loghin, dar nu a găsit-o. Atunci a apelat la mine. A venit la mine acasă, stăteam în Drumul Taberei. Cine nu i-ar fi deschis Nadiei uşa? Îmi amintesc că trebuia să plece în turneu în America Latină, unde fusese invitată de mai mulţi preşedinţi de-acolo. Sătulă de tratamentul pe care i-l aplica Bela Karoly, dar şi pentru că îşi dorea să meargă la o nuntă la verişoara ei din Oneşti, unde eu am şi cântat, Nadia a evadat din cantonament. Venise să-mi ceară bani de tren, să plece acasă. Ea nu ştia că fiind erou al muncii socialiste putea să călătorească gratuit.

V-a povestit Nadia de ce a fugit?
Ea nu mi-a zis clar că a fugit, ci că îi era dor de mama ei. Am convins-o că este bine să meargă în America Latină, că face imagine bună ţării. Ea se săturase de comportamentul lui Karoly. Cine era Bela Karoly dacă nu era Nadia? Nu am înţeles niciodată această ură viscerală a lui Karoly pe un om care i-a făcut mari servicii. Fără Nadia, Bela era un nimeni în America.

Cum a aflat Securitatea că este la dumneavoastră?
Asta este o enigmă pentru mine şi în ziua de azi. Probabil, Nadia a fost urmărită.

La vremea respectivă, au existat speculaţii că aţi fi amantul Nadiei…
Nici vorbă despre aşa ceva. Nadia era doar un copil. A venit la mine şi i-am dat îngheţată pe săturate. Nici nu eram singur acasă. Erau mama mea, care venise de la Buzău, şi o familie de prieteni din Iugoslavia. La un moment dat m-a sunat chiar Cornel Burtică. M-a întrebat dacă Nadia e la mine şi i-am răspuns afirmativ. Nu realizam nebunia care se crease cu fuga Nadiei. Exact în acea perioadă fusese găsită o fată înecată în lacul de la 23 August. Se vehicula că ar fi Nadia.

Nadia Comăneci

Ce s-a întâmplat când au apărut securiştii la uşă?
Nadia s-a speriat şi a fugit în dormitor. Mie mi-era frică de altceva. În acele vremuri nu aveai voie să primeşti în casă străini, fără să anunţi. Noroc că prietenii mei ştiau româneşte şi i-am prezentat români din Banat. Nu s-a prins nimeni, pe ei îi interesa doar Nadia. Au luat-o şi au plecat.

Aţi pătimit ceva după această poveste?

Prin ce am trecut… Existau zvonuri că era combinată cu Nicu Ceauşescu, ceea ce nu cred, dar până la urmă este treaba ei. Aşa că am avut destulă cantitate de frică. Nu m-au interogat, însă am simţit că s-au dat indicaţii să fiu dat mai rar pe posturi.

După acea poveste v-aţi mai întâlnit cu Nadia?
Ne-am mai văzut, după ce ea fugise din ţară, la Montreal. M-am dus cu preotul din oraş la familia la care locuia Nadia pentru a o saluta.
http://www.cotidianul.ro/benone_sinulescu_____i_am_dat_inghetata_pe_saturate-63989.html

Write A Comment