Inot

Noemi Lung, la „Parfum de glorie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fosta înotătoare Noemi Lung, originară din Baia Mare, ocupă de ceva vreme postul de head-coach (antrenor principal) al secţiei de nataţie de la Florida International University, cea de-a doua universitate ca mărime din Statele Unite. Ca sportivă, Noemi a fost una dintre înotatoarele cele mai de succes din România, obţinând două medalii olimpice (argint la 400 m mixt şi bronz la 200 m mixt), ambele la J.O de la Seul, în 1988 şi nu mai puţin de 7 medalii (5 aur şi 2 bronz) la Jocurile Sportive Universitare (“Universiada”) din 1987, la Zagreb. Mai are în palmares o medalie de bronz la C.M. în 1986, la Madrid, ca şi două medalii de aur şi una de bronz la Goodwill Games, în acelaşi an.

În 1990, Noemi s-a înscris la Universitatea din Miami ca studentă, devenind totodată înotătoare în echipa facultăţii pe care a urmat-o. A realizat recorduri care şi astăzi au rămas în picioare, iar ceva mai târziu a devenit asistenta antrenorului principal. Din 2002 a ajuns ea însăşi în fruntea prestigioasei secţii de nataţie a FIU, având câteva eleve selecţionate în diferite loturi naţionale din SUA. Noemi este căsătorită cu fostul handbalist Cristian Zaharia, care a participat împreună cu echipa naţională a României la J.O. de la Barcelona, ultima performanţă notabilă a handbaliştilor români. Pentru Cristian Olimpiada din 1992 a avut o însemnătate aparte, pentru că la Barcelona a cunoscut-o pe Noemi Lung! Cristian a fost o vreme antrenorul selecţionatei de handbal masculin a Statelor Unite, iar astăzi se ocupa de tinerii din Florida care vor să joace handbal, fiind antrenorul şi totodată proprietarul echipei Miami Sharks. Noemi şi Cristian au un băiat, pe Victor, în vârsta de 5 ani.

Dumitru Graur i-a vizitat pe cei doi antrenori la Miami, aflând o poveste de viaţă tulburătoare prin simplitatea succesului obţinut pe meleaguri atât de îndepărtate, tocmai peste Ocean, de două personalităţi cu care sportul românesc ar trebui să se mândrească. Asta dacă nu i-ar fi uitat deja, cum se întâmplă de regula pe la noi! https://www.libertatea.ro/entertainment/noemi-lung-la-parfum-de-glorie-301286

Write A Comment