Gimnastica

Sala de gimnastică a complexului Lia Manoliu poartă acum numele lui Nicolae Vieru

Pinterest LinkedIn Tumblr
Sala de gimnastică din complexul „Lia Manoliu” poartă, începând de miercuri, numele regretatului Nicolae Vieru, personalitate marcantă a sportului românesc, antrenor, președinte al Federației Române de Gimnastică și vicepreședinte al Federației Internaționale de Gimnastică. Familia gimnasticii, în frunte cu Nadia Comăneci, s-a strâns în jurul fiului acestuia, Ștefan Vieru, pentru o ceremonie de inaugurare în cadrul căreia i s-a adus un nou tribut celui care s-a stins pe 02 sept. 2016 la capătul unei lupte dure cu cancerul.

  • Nadia Comăneci, Adrian Stoica, Octavian Bellu, Marius Urzică și Sandra Izbașa au reprezentat diferitele generații ale gimnasticii românești, lor alăturându–li-se președintele COSR – Mihai Covaliu și ministrul Tineretului și Sportului – Ioana Bran.
  • La câteva minute după ceremonia de inaugurare, lotul masculin de gimnastică al României, condus de Marius Urzică, a efectuat primul antrenament în „Sala de gimnastică Nicolae Vieru” din Baza Sportivă Olimpică.

Nadia Comăneci a dezvelit placa comemorativă a sălii în care s-a antrenat la începutul anilor ’80, când a ajuns în București. „Sunt impresionată să văd familia gimnasticii românești în număr mare la acest eveniment. Nea Nicu, cum îi spuneam noi lui Nicolae Vieru, a reușit de fiecare dată să ne aducă împreună.Este impresionant să vedem că și acum, de acolo de unde este, a reușit să ne aducă împreună, din nou. Mă bucur că avem acest respect pentru Nea Nicu și că acum, există o sală care îi poartă numele, pentru că fiecare generație de acum încolo va dori să știe cine a fost Nicolae Vieru. Rămâne în istorie„, a transmis Zeița de la Montreal. 

Legendă a gimnasticii, dar și tată – înainte de toate. Potretul făcut de fiul său, Ștefan Vieru. „Pe la 14-15 ani am început să înțeleg ce înseamnă tata pentru gimnastică, ce înseamnă gimnastica pentru tata și de ce tata este plecat atât de mult timp„

Pentru oamenii din gimnastică, Nicolae Vieru a rămas în amintire așa cum l-a descris la ceremonia de miercuri Adrian Stoica, fostul președinte al Federației Române de Gimnastică, drept „un profesionist, un om pasionat de meseria sa, un mentor și un patriot – chiar dacă, astăzi, acest cuvânt nu ne mai place atât de mult. Și-a pus viața în slujba acestui sport. Este mai mult decât o personalitate mondială a gimnasticii, a reprezentat o instituție în sine. Iar dacă președintele Federației Internaționale de Gimnastică afirma că Nicolae Vieru a fost o instituție pentru gimnastica mondială, atunci permiteți-mi să spun că, pentru gimnastica românească, a fost o legendă.

Pentru Ștefan Vieru, fiul omului care și-a pus timp de patru decenii amprenta asupra gimnasticii românești, Nicolae Vieru este „tatăl care l-a luat la sală, prin cantonamente, tatăl pe care gimnastica i l-a furat, puțin, de-a lungul anilor, un model„, dar și modelul unui „soț ideal”.

Portretul omului și părintelui Nicolae Vieru l-a conturat, pe scurt, pentru ProSport, Ștefan Vieru, cel care a investit mult în proiectul concretizat miercuri.

Mă lua cu el, mai ales în vacanță. Cel mai mult îmi plăcea să merg cu el cu trenul. Tata se ducea des la Deva, ca să vadă lotul, să vadă gimnastele. Îmi aduc aminte că îmi plăcea să merg cu el, mai ales în vagonul de dormit. Mă suiam sus, la etaj, la cucurigu – cum spuneam eu. Acolo, în vagonul de dormit erau momentele noastre speciale„, povestește, zâmbind, Ștefan Vieru.

M-a învățat tata să fac și flick-flack și să stau în stând pe cap, dar eu sunt mai înalt, era greu să fac gimnastică. Tata m-a învățat să schiez, să patinez și mi-a pus prima oară lanseta în mână – mergeam împreună la pescuit. Da, totuși, gimnastica mi l-a răpit puțin pe tata. La început, când eram foarte mic, era tristețea accea, într-adevăr, că tata lipsea și întrebam – unde e tata? Când vine tata? Atunci, deplasările erau mult mai lungi. Pe la 14-15 ani am început să înțeleg ce înseamnă tata pentru gimnastică, ce înseamnă gimnastica pentru tata și de ce tata este plecat atât de mult timp„, mai spune Ștefan Vieru.

Cunvântul-cheie care l-a definit pe omul și pe profesionistul Nicolae Vieru a fost „echipă”. „Știa să facă echipă și să unească oamenii„, spune cel care a absolvit Dreptul, este jurist de profesie, dar lucrează în industria publicității outdoor. Iar cea mai importantă lecție transmisă de Nicole Vieru fiului său a fost – „să fii om și să poți să ajuți oamenii”, plus o legătură de suflet cu unica Nadia, cea pe care Ștefan a văzut-o la destule antrenamente în sala de gimnastică.

„Este un lucru firesc, este un lucru normal, trebuie să ne apreciem, în primul și-n primul rând, valorile care au făcut ceva pentru domeniul de activitate pe care l-au reprezentat”
Mihai Covaliu, despre omagiul adus lui Nicolae Vieru

Write A Comment