Revista Presei

Conferința Internațională ”Sport și Pace” – Peshawar din ”Țara purității”…

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cu puțin timp în urmă, Guvernatorul interimar al Provinciei de Vest a Pakistanului, Khyber Pakhtunkhwa Mushtaq Ahmad Ghani, declara de curând că ”jurnaliştii sportivi joacă un rol important nu numai în dezvoltarea şi promovarea sportulu, dar și în proiectarea unei imagini pozitive a provinciei, acasă, dar și peste hotare”, afirmație prilejuită de organizarea de către Asociația Presei Sportive din Pakistan a unei Conferințe Internaționale a jurnalismului sportiv pe tema ”Sport și pace”, eveniment (30 octombrie – 2 noiembrie) care se înscrie ca fiind primul de acest gen în istoria presei sportive pakistaneze și la care vor lua parte numeroase personalități ale presei sportive internaționale, și ale vieții sportive și sociale din această ”Țară a purității” – Pakistan, după numele inventat în 1933 de Choudhry Rahmat Ali, cu o istorie care se pierde în timp.

Întâlnirea va avea loc la Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul Pakistanului, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, un oraș istoric situat la aproximativ 46 de kilometri de Torkham, granița Afganistanului. Acest oraș s-a confruntat mult timp cu terorismul, care a cauzat daune ireparabile nu numai în Peshawar, ci și economiei întregii provincii. ”Acum pacea se întoarce la Peshawar. În urma eforturilor conjugate ale forțelor de securitate, în special ale armatei pakistaneze, ale poliției Kp și ale operațiunilor antiteroriste, terorismul a luat sfârșit și teroriștii au fost forțați să fugă. Acesta este motivul pentru care Asociația Presei Sportive din Pakistan a decis să organizeze prima Conferință Internațională la Peshawar, care este cunoscut și ca orașul florilor…” ne declara Amjad Aziz Malik, președintele Asociației Presei Sportive din Pakistan, Membru al Comitetului Executiv al AIPS și Secretar General al AIPS Asia. Opinie împărtășită și de Guvernatorul interimar Mushtaq Ahmad Ghani care menționa că ”Khyber Pakhtunkhwa a fost o victimă a terorismului de mult timp, care a cauzat daune ireparabile economiei provinciei, dar competițiile și evenimentele sportive naționale și internaționale oferă acum o imagine pozitivă. Această imagine pozitivă este adusă în prim-plan și datorită jurnaliștilor sportivi…”

La acest eveniment și-au anunțat participarea jurnaliști sportivi din 22 de țări, Centrul Media de la Complexului Sportiv Qayyum, urmând a găzdui această Conferință a cărei temă este deosebit de actuală și care preocupă intens întreaga societate, indiferent de țară.

De altfel, mesajele transmise de Gianni Merlo, președinte AIPS, Jura Ozmec, secretar general AIPS, Hee Don Jung, președinte Asociația Presei Sportive din Coreea de Sud, vice-președinte AIPS și  președinte AIPS Asia, Michell Obi, vice-președinte AIPS și președinte AIPS Africa, Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS, Salim Al Habsi, președintele Asociației Presei Sportive din Oman, dar și de Qamar Zaman, fost campion al Open Squash britanic și numărul 2 mondial timp de două decenii, Ahmad Gul, fost internațional și antrenor al Kuwait Squash Team, Jahangir Khan, numărul 1 mondial al jucătorilor de squash, Samiullah Khan, o legendă a hocheiului pe iarbă, sau campionul olimpic Rashid Ul Hassan (și nu numai) reflectă interesul suscitat de această Conferință, într-un moment în care lumea – inclusiv a sportului – se confruntă cu o recrudescență a violenței pe multiple planuri și sub diverse forme, această întrunire putând da un important și pozitiv mesaj despre dorința unanimă de stopare a conflictelor, de căutare a celor mai bune formule pentru o lume mai bună și mai pașnică, sportul având posibilitatea unei contribuții importante. Iar faptul că acest mesaj al presei sportive internaționale pleacă tocmai dintr-o parte a lumii greu încercată, capătă o importanță sporită.

… Excelența, prietenia, respectul, curajul, determinarea, egalitatea – sunt valori fundamentale ale sportului, activitate care oferă posibilitatea promovării valorilor pozitive în societate în general, presa sportivă, indiferent de formă, jucând un rol major.  

Cu siguranță, această conferință va avea un ecou pozitiv, având ca bază și recentele discuții și teme supuse discuțiilor cu prilejul celui de al 84-lea Congres al AIPS de la Roma.

Emanuel Fântâneanu

Write A Comment