Pakistan. Peshawar. „Land of flowers and hospitality”. Sfârșit de octombrie – început de noiembrie. Acest oraș s-a confruntat mult timp cu terorismul, care a cauzat daune ireparabile nu numai în Peshawar, ci și economiei întregii provincii a fost gazda Conferinței Internaționale a jurnalismului sportiv pe tema „Sport și pace”, eveniment care s-a înscris ca fiind primul de acest gen în istoria presei sportive pakistaneze și la care au luat parte numeroase personalități ale presei sportive internaționale, și ale vieții sportive și sociale din această țară. „Acum pacea se întoarce la Peshawar. Acesta este și motivul pentru care Asociația Presei Sportive din Pakistan a decis să organizeze prima Conferință Internațională la Peshawar, o Conferință având ca temă principală «Sport și Pace», și nu în ultimul rând, rolul presei”, a declarat Amjad Aziz Malik, președintele Asociației Presei Sportive din Pakistan, Membru al Comitetului Executiv al Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) și Secretar General al AIPS Asia. Și aceasta deoarece, după cum afirma și Guvernatorul interimar al Provinciei de Vest a Pakistanului, Khyber Pakhtunkhwa, Mushtaq Ahmad Ghani, ”jurnaliştii sportivi joacă un rol important nu numai în dezvoltarea şi promovarea sportului, dar și în proiectarea unei imagini pozitive a provinciei, acasă, dar și peste hotare”.
La această Conferință – la care au luat parte peste 200 de ziariști din Pakistan și Afganistan, precum și invitați speciali din România, Coreea de Sud, Azerbaidjan, Ungaria, Nepal, Sri Lanka, Arabia Saudită, Afganistan, Malaysia, precum și reprezentanți de marcă ai oficialităților sportive și politice ale Provinciei. Invitat de onoare a fost și colegul Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS, alături de el mai aflându-se Hee Don Jung (Coreea de Sud) – vice președinte AIPS și președinte AIPS Asia, Niranjan Rajbanshi (Nepal) – trezorier AIPS Asia, Nargis Mahmoodzadi Eldar (Azerbaidjan) – membru CE AIPS Europa, Anna Szilagyi (Ungaria), Ramkrishnan Karuppiah (Sri Lanka), Izahar Atan (Malaysia), Salma Niazi (Afganistan). A fost un eveniment care s-a desfășurat la cele mai înalte cote, din punct de vedere al consistenței dezbaterilor și intervențiilor, precum și organizatoric, pe fondul unor reale și sincere manifestări ale unei deosebite ospitalități și atitudini prietenești, prilejuind un mesaj deosebit de important in contextul existenței a numeroase conflicte.
Aflat la tribuna Conferinței, Emanuel Fântâneanu a susținut alocuțiunea „Sport, Pace și Media”, menționând, printre altele, că „sportul este un factor vital în dezvoltare durabilă, opinia unanimă fiind a recunoaște contribuția tot mai mare a sportului la dezvoltare socială si pace. Sportul este un instrument convingător pentru promovarea păcii, toleranței și înțelegerii, reunirea oamenilor dincolo de granițe, culturi și religii. Valorile sale precum munca în echipă, corectitudinea, disciplina și respectul trebui înțelese folosite pentru promovarea solidarității și coeziuni sociale… În acest tablou trebuie inclusă, desigur, și presa ca factor de influență evidentă în îmbunătățirea și creșterea calității sportului, în conștientizarea publicului cu privire la sport și cultura sportivă reprezintă o problemă foarte reală… Trăim într-o lume în care presa este omniprezentă, iar sportul continuă să capteze imaginația publicului, dar și una in care numeroasele conflicte oferă, de asemenea, mari motive de îngrijorare… Trebuie să continuăm să lucrăm neobosit pentru ca pacea să domnească în lume și în lumea noastră, pentru ca timpul și timpurile să fie mai bune și pașnice pentru generațiile prezente și viitoare. Oricum, sportul rămâne, fără îndoială, un instrument cheie al diplomației, așa cum demonstrează diversele inițiative care inspiră speranță… Acesta este și motivul pentru care cuvântul presei este deosebit de important în promovarea adevărului, a valorilor sportului într-o lume ce trebuie să trăiască sub semnul păcii…”.
Ceea ce s-a afirmat de la tribuna Conferinței – „Importanța păcii în sport” (Zsuzsa Csisztu, vicepreședinte AIPS), ”De ce este important sportul pentru pace? ” (Hee Don Jung), „Peshawar, Pace și Sport” (Syed Akhtar Ali Shah = Inspector General al Poliției KP), „Peshawar un oraș iubitor de pace și sport” (Syed Aqil Shah – Presidintele KP Asociației Olimpice), ”Dezvoltarea tinerei generații într-o societate pașnică” (Mahmood Khan – prim-ministru Mahmood Khan Khyber Pakhtunkhwa) ș.a. – au fost nu numai pledoarii în favoarea contribuției sportului la promovarea valorilor de necontestat ale sportului, care are ”puterea de a schimba lumea” (Nelson Mandela), dar și afirmarea rolului important al presei în socitetate.
În cadrul evenimentelor prilejuite de organizarea Conferinței, ca o ilustrare a temei discuțiilor, un moment important l-a constituit și ratificarea Memorandumului de colaborare dintre Asociația Presei Sportive din România și Pakistan Sports Writers Federation, în mesajul său, Dumitru Graur, președintele APSR, subliniind importanța realizării unor colaborări între asociațiile naționale, „indiferent de distanța care ne separă, pentru că fiecare poate găsi în celălalt un partener de idei, de acțiune, de cooperare…”. În numele APSR, documentele au fost prezentate de Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS.
Acțiunea organizată de colegii ziariști din Pakistan a fost și un excelent prilej de a vizita orașul Peshawar, Peshawar Museum, Cina Window, Sediul AIPS ASIA, Balahisar Fort, Michney Chek Point – granița Pakistan / Afganistan – Khyber Riffles Mess, Islamia College, Sethi House, dar și Complexul Sportiv de la Mardan sau stațiunea turistică Abbotabbad, pe fondul unei ospitalități si prietenii rar întâlnite.
Fără îndoială, Peshawar și argumentat pe deplin de „Land of flowers and hospitality”.
Magda Petrescu
Chief Editor „I love Romanian Gymnastics”
Foto: Amir Khan (Peshawar)