Gimnastica

Legende printre şeici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dolarii arabilor din Qatar au făcut minuni la Doha. Inaugurarea celei mai mari săli de sport din lume a fost onorată de prezenţa unor superstaruri ale sportului mondial.

Puţini dintre cei care au văzut Qatarul în urmă cu câţiva ani şi-ar fi putut imagina incredibilele construcţii care au apărut aici ca din senin, în plin deşert. Dincolo de zgârie-norii de tip american, cel mai impresionant edificiu îl constituie cu siguranţă ASPIRE Dome, cea mai mare sală de sport de pe glob. Petrodolarii bogaţilor şeici care guvernează la Doha (Qatarul este cel mai bogat stat din Golf) şi ambiţiile acestora au făcut posibilă ridicarea uriaşei săli şi, mai mult, au adus la ceremonia de inaugurare nume dintre cele mai sonore ale sportului mondial.

Cel mai mare înotător din toate timpurile, Mark Spitz, cei mai valoroşi atleţi ai ultimelor decenii, Edwin Moses şi Hicham El Guerrouj, cea mai mare gimnastă a lumii, Nadia Comăneci, şi, în fine, cei doi monştri sacri ai fotbalului mondial, Pele şi Maradona, toţi aceştia s-au reunit pentru prima dată, pentru onorarii, bineînţeles consistente, şi au făcut spectacol. Starurile au predat apoi lecţii elevilor Academiei ASPIRE, rămânând impresionate de baza pe care micii qatarezi o au la dispoziţie. Maradona a oferit câteva mostre din fascinantele sale driblinguri, argentinianul având aproape aceeaşi siluetă pe care o avea când juca la Mondiale.

Cât despre ASPIRE Dome, este greu de descris în cuvinte ce se află sub acelaşi acoperiş:o piscină olimpică, un teren de fotbal de dimensiuni normale, un stadion de atletism, terenuri de baschet, handbal, o sală de gimnastică, una de lupte şi aşa mai departe. Însuşi Pele spunea că, pe vremea lui, nici în vise nu şi-ar fi închipuit că aşa ceva poate fi posibil.




Write A Comment