Revista Presei

APS A ÎMPLINIT 95 DE ANI ! Mesajul preşedintelui APS, Dumitru Graur

Pinterest LinkedIn Tumblr

Acum 95 de ani, mai exact la 3 decembrie 1927, la Bucureşti s-a desfăşurat Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei Presei Sportive. Primul preşedinte al tinerei asociaţii profesionale a fost numit dl. Grigore Caracostea. Scopul constituirii asociaţiei era, aşa cum se afla scris în actul de înfiinţare: “Ocrotirea intereselor morale şi materiale ale ziariştilor sportivi, strângerea relaţiilor colegiale şi de solidaritate profesională între membrii ei, ridicarea şi menţinerea prestigiului corporaţiei, legarea de relaţiuni cu asociaţii similar din străinătate, afilirea la Asociaţia internaţională a presei sportive şi răspîndirea prin toate mijloacele a sportului şi educaţiei fizice în ţară.”
Astăzi APS continua tradiţia înaintaşilor şi încearcă să respecte spiritul care a dus la această uniune de breaslă: “Dacă ziariştii sportivi voesc să fie consideraţi şi respectaţi de celelalte bresle, trebue în primul rind să se respecte şi considere între ei. De cuminţenia tuturor, de înlăturarea mijloacelor de sforărie introduse în ultimul timp în conducerea sportivă, de respectul de sine şi al confraţilor precum şi de munca încordată a întregii bresle gazetăreşti sportive, va depinde soarta tinerei Asociaţii.” (citat din “Gazeta Sporturilor”, dec. 1927).
Nu îmi rămâne, cu speranța împlinirii celor 100 de ani de existență (decembrie 2027), decât să cred la rândul meu, spre a respecta întru totul litera comunicatului din decembrie 1927, în continuitatea mesajului transmis urmaşilor cu 95 de ani în urmă: „Să dovedim prin ponderaţie, seriozitate şi onestitatea profesională că instituţiunea ce am creiat este viabilă şi sortită unui viitor rodnic”.
La Mulţi Ani tuturor gazetarilor sportivi români!

Preşedinte APS,
Dumitru Graur

Write A Comment