Gimnastica

2005 Mondiale / Cea mai slabă participare din ultimii 24 ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Medaliată doar cu bronz la bârnă, Ponor a terminat competiţia cu lacrimi în ochi

Cu toate că a pornit în finala de la bârnă cu prima şansă, Cătălina Ponor (foto) a avut două ezitări care au costat-o scump. “Mă doare că şi de astă-dată arbitrele m-au nedreptăţit aşa cum au făcut-o şi în calificări. Am venit aici pentru medalia de aur şi plec acasă doar cu un bronz. Este prematur să spun dacă voi mai continua să fac gimnastică”, a spus ea în timp ce îşi ştergea lacrimile cu un drapel tricolor.Dacă ar fi să ne raportăm la palmares (vezi tabelul din dreapta), CM de la Melbourne reprezintă un eşec pentru gimnastele din România. Competiţia a venit însă imediat după o perioadă extrem de agitată. Ponor şi colegele ei s-au aflat în centrul atenţiei pentru escapade nocturne şi alte acte de indisciplină. Mai mult, fetele au fost trimise de două ori la cluburi din cauză că nu puteau ajunge la o greutate optimă. Prăpastia s-a adâncit o dată cu plecarea cuplului Belu – Bitang. Ponor a mers astfel la CM cu tehnicianul de la club, Matei Stănei, care nu a putut-o duce pe Cătălina în vârf de formă.

Anastasia Liukin, noua stea
Vedeta Mondialelor a fost americanca Anastasia Liukin (16 ani), fiica unui fost campion olimpic rus la gimnastică, Valeri Liukin. Pregătită chiar de tatăl ei, micuţa a cucerit patru medalii: aur la paralele şi la bârnă, argint la individual compus şi la sol. “Noi am menţinut sistemul de pregătire: severitate şi disciplină. Fără asta nu se poate face gimnastică”, a spus Martha Karolyi, coordonatoarea lotului american.

Alt cod de punctaj
Noul sistem de punctare, care va intra în vigoare imediat după Mondiale, va permite evaluarea realelor calităţi ale gimnaştilor şi va fi mai inteligibil şi pentru public. Potrivit noilor prevederi, sportivii vor primi o notă pentru dificultatea exerciţiului (nota A) şi o alta pentru efectuarea acestuia (nota B), prin adunarea acestora urmând să rezulte nota finală. Comisia de arbitraj susţine că vechiul cod de punctaj favoriza acrobaţiile.

Write A Comment